Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2020 г.

Важни правила за предзимен посев на зеленчуци

Важни правила за предзимен посев на зеленчуци

Предзимната сеитба е често използвана практика за много зеленчукови култури. Тя се извършва през есента, преди да настъпят студовете. В Южна България условията са по-подходящи, но това съвсем не означава, че в северните райони е невъзможно.

Какви култури могат да се сеят предзимно?

Предзимно могат да се засяват много култури – репи, репички, жълта ряпа, зеле, главеста салата, маруля, спанак, моркови, пъщърнак, цвекло, киселец, лук, както и много подправки (целина, копър, листен магданоз, кориандър, градински чай). В по-топлите части на страната се сеят бакла и грах.

Правила за предзимен посев

1. Важно условие за предзимен посев е да се избират подветрени участъци. Не е желателно засяване на обширни и открити наветрени зони.

2. Няма да се развиват добре предзимните култури в ниски участъци с висока влагоемност, защото продължителното въздействие на влагата с голяма вероятност ще доведе до загниване на семената, както до загуба на значителна част от реколтата. В тези случаи може да се сее на повдигнати топли лехи, като височинат им е 15-20 см.

Предзимна сеитба на домати – практика за експериментатори

3. Правилно определяне на времето за засяване на зеленчуковите култури, съобразено с климатичните особености и метеорологичните условия. Трябва да се изчака този перод, при който температурата на повърхностния почвен слой е близка до 0 градуса по Целзий. Преждевременното развитие може да доведе до загуба на растенията при последващо зимно застудяване.

4. Избор на подходящи сортове за предзимно засяване – те трябва да бъдат с по-висока студоустойчивост, като се спазват стриктно указанията на опаковките.

5. Много важно условие е посевният материал да бъде напълно сух – ако се налага обеззаразяване преди сеитба е задължително изсушаване.

6. Успехът ще зависи и от качествената подготовка на почвата, която трябва да бъде почистена от растителни остатъци, обеззаразена и подходящо подхранена с органични и минерални торове. При предсеитбената обработка се внасят само необходимите количества фосфорни и калиеви торове, а азотните – рано напролет. Торенето с оборски тор трябва да бъде съобразено с поносимостта на културите.

7. Предзимното засяване се прави най-често в бразди, като дълбочината на засяване е с 1-1,5 см по-голяма от обичайната. Семената се покриват с рохка почва или смес от торф и пясък.

8. Предзимните посеви не се нуждаят от поливане.

9. Посевната норма трябва да се завиши с около 30%, защото част от семената загиват при зимни условия.

Правилно засетите през есента семена ще се превърнат в растения, които уверено ще преодоляват всички превратности и на най-капризната пролет. Закалени през зимата, те са по-активни и поникват по-бързо, а растенията са по-здрави.

Важни правила за предзимен посев на зеленчуци
15133

Последни материали
Виж
Трудова заетост
Откриват 200 нови щатни бройки за борба с градушките
Фонд „Земеделие”
Подписани са договори за стартиращи фирми на 83 млади фермери
От 1 март стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“
Решения на Министерския съвет
Още 9 милиона лева за три от общините в България
Новите правила за 2021 г.
По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Свързани материали
Виж
Ефективна обработка на капризните семена за по-бързо поникване
ДФЗ отваря допълнителен прием по училищните схеми
Използвайте студоустойчиви сортове зеленчуци
Предзимното засяване дава по-добро качество
Осигурете си отсега добра почва за разсада
Подгответе се за ранните слани
Макарони с кайма и зеленчуци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам