Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2020 г.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Проект за наредба
При болести в рибарниците правите карантинен басейн

Снимка: Йото Пацов

Сериозни изисквания се въвеждат с новата наредба за ветеринарномедицинските изисквания и мерките за биосигурност към животновъдните обекти за риба и други водни организми, изработена от министерството на земеделието, по която се очакват предложения от бизнеса до 8 септември 2020 г.

С документа се въвеждат куп изисквания при контрола върху развъдниците за риба, като правомощията се възлагат на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В проектонаредбата животновъдните обекти за риба и други водни организми са класифицирани в зависимост от вида на използваните производствени съоръжения в морски води (плаващи мрежени клетки, вертикални съоръжения за отглеждане на двучерупчести, съоръжения за отглеждане на двучерупчести, разположени на дъното и съоръжения за отглеждане на аквакултури на сушата), в сладки води (мрежени клетки (садки), разположени в част от естествен и изкуствен воден обект, басейн за свободно отглеждане на риба и други водни организми, басейнов тип) и в зависимост от системата за рециркулация – затворени и полуотворени.

Обектите са класифицирани и в зависимост от прилаганата технология на отглеждане екстензивна, интензивна и суперинтензивна.

В съответствие със спецификата на отглежданите аквакултури управителите на животновъдните обекти трябва да разработят и изпълняват програма за биосигурност, основана на оценка на риска и утвърдена от директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храни, на чиято територия се намира обекта. В програмата трябва да бъдат включени мерки за превенция на заразните болести и корективи действия в случай на инциденти, които могат да доведат до по нататъшно разпространение на болестта.

Развъдниците трябва да разполагат с технологична схема на производство, като се определят и лимити за обема на производството и необходимите площи за рибностопанска дейност според изискванията на чл. 25, ал. 5 от Закона за рибарството и аквакултурите.

Задължително се осигурява достатъчно количество вода според технологичната схема на производство, в съответствие с издадено по реда на Закона за водите разрешително за водовземане и/или ползване на воден обект.

Изследват се и физико-химичните параметри на водата, които трябва да отговарят на физиологичните нужди и изисквания на отглежданите видове риби и други водни животни. Трябва да изградите спомагателни сгради или съоръжения за съхранение на фураж и др.

Изгражда се и място за подготовка на рибата и другите водни организми за продажба и транспорт, място за механично почистване, измиване и дезинфекция на инвентара, помещение за работниците и санитарен възел, помещения или места за разделно съхранение на дезинфекционни средства и инвентар.

Отделно трябва да има обезопасен контейнер и/или съоръжение или климатизирано помещение или съоръжение с контролирана температура до 4 °С за временно съхранение на умрели риби или други водни организми, непозволяващи достъпа на други животни или хора, което не се използва за други цели и редовно се почиства и дезинфекцира;

При евентуална болест по рибите трябва да разполагате и с карантинно отделение или басейн с осигурено независимо водоснабдяване и дезинфекция на технологичните води, специално/собствено оборудване и инвентар, предназначени за предотвратяване на заразяване на други възприемчиви видове.

Минималните срокове за карантина на риба и/или разплоден материал се определят в зависимост от вида на рибата и/или разплодния материал и произхода им. В края на периода на карантина, карантинното отделение трябва да бъде освободено, почистено и дезинфекцирано и в него да няма риба и други водни организми в продължение на най-малко седем дни, преди да бъдат въведени нови.

Проектът за наредба е подготвен от работната група с представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Институт по рибарство и аквакултури и Институт по рибни ресурси към Селскостопанска академия, Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Тракийски и Лесотехнически университет.

При болести в рибарниците правите карантинен басейн
4964

Последни материали
Виж
Масово се залавят бракониери с лодки
Общо 750 метра мрежи са извадени от водоеми във Варненско само за 5 дни
За увеличаване на акваторията на Измитския залив са заделени милион и половина долара
Турски производител на торове готви мащабна инвестиция в разширяване на пристанище
Световният пазар през тази година се оценява на над 18 милиарда долара
Производството на свежи ягоди е нараснало с близо 40 на сто за 10 години
През летния сезон обаче не се стигна до инциденти при консумация на храни
БАБХ санкционира 18 заведения и търговски обекти по Черноморието
До 2030 година
ЕС цели да възстанови плодородието на 75 на сто от селскостопанските земи
Продуктите поевтиняха след достигането на няколкогодишни максимуми
Ценовата тенденция на световния пазар на растителни масла обърна рязко посоката
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам