Начало » Новини » Страната
26.09.2013 г.

Българският сусам е по-качествен и високодобивен от вносния

Три уникални сорта български сусам са създадени през последните години

Българският сусам е високодобивен и по-качествен от вносния - семената му са със значително по-мек и хармоничен вкус, в сравнение с този, който влиза у нас от Индия и Арабския свят. Предимствата му се обуславят както от сортовите характеристики, така и от природно климатичните условия у нас.

Три уникални сорта български сусам са създадени през последните години в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков” в Садово, съобщи гл. ас. д-р Станислав Стаматов - специалист по маслодайната култура. По думите на учения, едно от най-важните предимства на нашата селекция, от агрономична гледна точка, е че кутийките със семена са устойчиви на разцепване. Причината е, че архитектура на плодните кутийки има плацента, която задържа семената. Това ги прави подходящи за механизирано прибиране. Днес 99% от сусама, който се отглежда по света се прибира ръчно, защото кутийките се разпукват при узряване и семената опадват на полето.
Последните два сорта сусам, признати през 2009 г. от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, са „Виктория” и „София”. ”. „София” е най-високодобивният - реколтата достига до 300 кг. от дка. „Виктория” и „Милена” дават добиви около 150 – 200 кг. от дка. По данни на ФАО, добивът на сусам, в страните традиционни производителки от сортовете, които се прибират ръчно, са средно около 67 кг. от дка. Институтът в Садово поддържа общо шест сорта от културата.

Сусамът е познат като най-старото маслодайно растение, чиито семена се използват за храна от човека. В азиатската и индийската кухня отдават огромно значение на сусама за запазване на здравето и дълголетието. Като суровина се използва за производството на сусамов тахан, сусамова халва, сусамово масло, сусамки или за поръсване на питки, гевреци и козунаци. Сусамовите продукти представляват висококалорична и диетична храна. Семената на българските сортове сусам съдържат от 52 до 55% мазнини, 18-27% протеин и 18-20% въглехидрати. По тези показатели те превъзхождат значително вносният сусам. Сусамовото масло се използва в кулинарията, козметиката и медицината, а тахана като здравословна храна и лекарство при анемично болни, болни със стомашна язва и колити. Успешно се прилага за възтановяване след счупвания на кости и като профилактика на остеопорозата заради високото си съдържание на лесноусвоим от организма калций.

Българският сусам е по-качествен и високодобивен от вносния
13981
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини