Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.07.2011 г.

Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата

Под въздействието на ефективни микроорганизми и азот нарязаната слама бързо се превръща в хумус
Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата

Сламата от пшеницата и останалите зърнени култури е източник на органични вещества за храна на растенията. Всеки тон слама заедно с корените може да върне в почвата 3,8 кг фосфор, 13 кг калий, 4,2 кг калций, 0,7 кг манган и редица микроелементи.

Поради високото съдържание на целулоза и органични силициеви съединения, сламата на пшеницата оставена на полето и заорана в земята има дълъг период на разлагане. През този период плодородието на почвата намалява поради това, че голямо количество микроорганизми са ангажирани в разлагането на сламата. В разоравания слой неразложени остатъци от слама има в течение на 3-4 години. Те изсушават почвата и водят до непродуктивно използване на запасите от азот.

С помощта на биологични микроорганизми и азотен тор процесите по разлагане на сламата могат да се ускорят многократно. Тя се разлага 2-10 пъти по-бързо, при това интензивно израстват и загиват подрязаните плевели и патогенната микрофлора, което способства за оздравяване на почвата.

Нарязаната слама е по-хигроскопична в сравнение с ненарязаната, по-равномерно се разпределя върху почвата и е по-достъпна за микрофлората.

Органо-минералната система на наторяване е по-икономична от системата на торене с оборски тор. Действието на тази система на наторяване на продуктивността на културите и качеството на продукцията е практически еднакво.

[B%]Технологията е лесна за приложение[%B]
Сламата се нарязва от комбайна при събиране на зърното на парчета 10-15 см. Добре е да се осигури равномерно разпределение върху почвата (75%).
Върху нарязаната слама се разхвърля 10-15 кг на 1 тон слама азотен тор във вид на амониева селитра или карбамидно-амонячна смес. Вместо минерален азот може да се използва течен тор от животни (0,5-1 т/дка).

След това с пръскачка се внася микробиологичен препарат като „Байкал ЕМ1”, който съдържа ефективни микроорганизми в доза 0,4-0,5 л/дка или други подобни. Концентрацията зависи от обема на пръскачката. Веднага след това стърнището се заорава на дълбочина 10-12 см. В средата на октомври се прави оран на почвата с или без обръщане на орния пласт в зависимост от това каква култура ще се засява на даденото поле.
Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата
14964

Последни материали
Виж
Време е за сеене на спанак
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
На предишната инстанция Петър Пищалов дори бе оправдан
Глобяват с 4500 лева собственика на загиналите коне в Осогово
Иззети са лодка с изтекла регистрация и 200 метра мрежи
Заловиха бракониер на карагьоз край Галата
Въпреки очакваните рекордни приходи от износа
Още 10 години фермерите в САЩ няма да достигнат миналогодишните си печалби
Свиването на вътрешното потребление натиска вноса на царевица надолу
ЕК повиши прогнозата си за износа на пшеница от ЕС с още милион тона
Свързани материали
Виж
Време е за сеене на спанак
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
На предишната инстанция Петър Пищалов дори бе оправдан
Глобяват с 4500 лева собственика на загиналите коне в Осогово
Иззети са лодка с изтекла регистрация и 200 метра мрежи
Заловиха бракониер на карагьоз край Галата
Въпреки очакваните рекордни приходи от износа
Още 10 години фермерите в САЩ няма да достигнат миналогодишните си печалби
Свиването на вътрешното потребление натиска вноса на царевица надолу
ЕК повиши прогнозата си за износа на пшеница от ЕС с още милион тона
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам