Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.07.2011 г.

Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата

Под въздействието на ефективни микроорганизми и азот нарязаната слама бързо се превръща в хумус
Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата

Сламата от пшеницата и останалите зърнени култури е източник на органични вещества за храна на растенията. Всеки тон слама заедно с корените може да върне в почвата 3,8 кг фосфор, 13 кг калий, 4,2 кг калций, 0,7 кг манган и редица микроелементи.

Поради високото съдържание на целулоза и органични силициеви съединения, сламата на пшеницата оставена на полето и заорана в земята има дълъг период на разлагане. През този период плодородието на почвата намалява поради това, че голямо количество микроорганизми са ангажирани в разлагането на сламата. В разоравания слой неразложени остатъци от слама има в течение на 3-4 години. Те изсушават почвата и водят до непродуктивно използване на запасите от азот.

С помощта на биологични микроорганизми и азотен тор процесите по разлагане на сламата могат да се ускорят многократно. Тя се разлага 2-10 пъти по-бързо, при това интензивно израстват и загиват подрязаните плевели и патогенната микрофлора, което способства за оздравяване на почвата.

Нарязаната слама е по-хигроскопична в сравнение с ненарязаната, по-равномерно се разпределя върху почвата и е по-достъпна за микрофлората.

Органо-минералната система на наторяване е по-икономична от системата на торене с оборски тор. Действието на тази система на наторяване на продуктивността на културите и качеството на продукцията е практически еднакво.

[B%]Технологията е лесна за приложение[%B]
Сламата се нарязва от комбайна при събиране на зърното на парчета 10-15 см. Добре е да се осигури равномерно разпределение върху почвата (75%).
Върху нарязаната слама се разхвърля 10-15 кг на 1 тон слама азотен тор във вид на амониева селитра или карбамидно-амонячна смес. Вместо минерален азот може да се използва течен тор от животни (0,5-1 т/дка).

След това с пръскачка се внася микробиологичен препарат като „Байкал ЕМ1”, който съдържа ефективни микроорганизми в доза 0,4-0,5 л/дка или други подобни. Концентрацията зависи от обема на пръскачката. Веднага след това стърнището се заорава на дълбочина 10-12 см. В средата на октомври се прави оран на почвата с или без обръщане на орния пласт в зависимост от това каква култура ще се засява на даденото поле.
Органо-минералната система ускорява разлагането на остатъците в полето след жътвата
13647

Последни материали
Виж
БАБХ и МВР разкриха нелегален ферма за производство и търговия с храни в Софийско
Зърнената реколта в Турция с близо 8 на сто по-голяма от миналогодишната
За местните производители причината е в коронавируса, а не в излизането от общността
Спадът на продажбите в ЕС сви рязко износа на храни и напитки от Великобритания
По света 39 държави вече са наложили вето
Петиция до премиера за пълна забрана на глифозата
Предстоящо
Консултативният съвет по зърното ще се проведе на 29 май
Студовете поразиха овошките и в Испания, Гърция и Франция
Реколтата от праскови в Италия се очертава минимална за четвърт век
Свързани материали
Виж
БАБХ и МВР разкриха нелегален ферма за производство и търговия с храни в Софийско
Зърнената реколта в Турция с близо 8 на сто по-голяма от миналогодишната
За местните производители причината е в коронавируса, а не в излизането от общността
Спадът на продажбите в ЕС сви рязко износа на храни и напитки от Великобритания
По света 39 държави вече са наложили вето
Петиция до премиера за пълна забрана на глифозата
Предстоящо
Консултативният съвет по зърното ще се проведе на 29 май
Студовете поразиха овошките и в Испания, Гърция и Франция
Реколтата от праскови в Италия се очертава минимална за четвърт век
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам