19 април 2014 г.
Важно за фермера
Растениевъдство | Животновъдство | Пчеларство | Земеделска техника
/16.04.2003 г./ Преглеждания 8880 | Коментари 2
Присаждане и вкореняване на лозови пръчки
 
16-04-2003 г. За да си присадим вкоренени лозови пръчки, са необходими подложкови резници, получени от американски лози - сортовете Монтикола, Кобер 5ББ, Шасла 41 и други. Тези лози се отглеждат в маточници. През октомври или февруари-март пръчките се отрязват и накратяват на подложкови резници с дължина 38-40 см. Превързват се на снопчета и се съхраняват във влажен пясък. Събират се пръчки и от сорта, който ще се присажда. Присаждането се извършва в края на март до 20-25. Подложковите резници се накисват за три денонощия в чиста вода и след това се подсушават. Изрязват се пъпките и долният край на резника се съкращава до самия възел. Клемите се измиват от пясъка и се нарязват на къси резници с по една пъпка. Над нея се оставят половината от междувъзлието, а под нея цялото межцувъзлие. Присаждането се извършва с острножче по метода на английската копулация с направа на езиче. За присаждане на големи количества, може да ползвате машини за присаждане, които правят отрезите във формата на гръцката буква омега и след това да ги сглобите. При английско присаждане отрезите се правят наклонено с дължина 1.5-2 см върху подложковия резник (фиг. 2 а) на горния край на вдпъбната страна, която е над пъпката на разстояние 32-34 см. Върху калема отрезът се прави на долното междувъзлие под самата пъпка. Върху тези отрези се зарязва езиче, посредством което подложката и калемът се съединяват (фиг, 2 б, в, г,д ). След присаждането се нареждат в щайги или сандъци - ред пръчки, ред нав фиг.1лажнени дървени стърготини и стените също се изолират с 6-7 см пласт. Така заредени се поставят в топли стаи с температура 22-24 градуса. В продължение на 18-20 дни пъпките започват да се развиват, а в мястото на присаждането и на отрезите се развива калус (бяла ивица от клетки) (фиг. 2 е). Този процес се нарича стратификация. Мястото за вкореняване предварително е изорано на дълбочина 60-70 см, после прекопано и заравнено. Сега маркирайте редове на разстояние 1.20 -1.30 м един от друг. Изкопайте ямка 15/15 см и добре я разрохкайте, за да набучите в нея стратифицирания резник. Половината се засажда в земята, а останалата половина е над повърхността й на разстояние 6-8 см един от друг. Ако е сухо, извършвате слабо поливане. Запълвате с почва и притъпквате. Тази част от резника , която е над земята, се заравя много внимателно с рохкава почва. Внимавайте калемите да не паднат, защото още не са здраво споени към подложката. Над върха на калемите се поставя 4-5 см рохкава почва и се оформят браздите за поливане на вкоренилището (фиг. 2 ж). Ако присадените резници са малко, изкопавате в дворната градина канавки и ги засаждате. За да избегнете заравянето, може да потопите тази част в парафин, който можете да закупите от селскостопанските магазини.
Грижи за засадените присадени пръчки
При проливен дъжд горната им част може да се открие. Това се следи и отново се заравя. Една седмица след вкореняването им се полива с малко вода. Поддържа се влажна, чиста от бурени и рохкава. След развитие на леторастмте се пръска с растително защитни препарати против мана. На фигурата английско присаждане с езиче а. Подложка б. Калем и подложка в,г,д. Направа на езиче е. Калус ж. Вкоренище (от Вестник за градината)
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 Детайлите при зелените плащания, за които не се говори
 Няма изненада - наредбата за агроплащанията още не е готова
 Остават пет дни да се кандидатства по схемата de minimis за животновъдите
 
 
 
Коментари От: Илия Вълчев  16:29  събота, 27 април 2013 г.Докладвай обиден коментар 
Здравей лозарю!

Изпращам ти тази статия за вкореняване на лозови пръчки. поздрави И. В.
Коментари От: иван  06:48  събота, 3 ноември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
super
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 








 




 
Всички права запазени FARMER.bg  2003 - 2014