21 април 2014 г.
Важно за фермера
Растениевъдство | Животновъдство | Пчеларство | Земеделска техника
/02.03.2004 г./ Преглеждания 8635 | Коментари 0
Помислете за собствено производство на арпаджик
Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период
 
02-03-2004 г. Костадин ТАНЕВ Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период, както и на места, където е невъзможно да се осигури поливане. Избират се сравнително по-леки, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи, плодородни, богати на органични вещества и чисти от плевели почви. Ниски места, с тежки, глинести и студени почви са неподходящи за тази цел и трябва да се избягват. Внасянето на минерални торове преди сеитбата води до повишаване на добивите и подобряване на качеството на арпаджика. На декар се внасят по 15-18 кг амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат, а на по-леки и песъчливи - и 15-20 кг калиева сол. Сеитбата трябва да се направи колкото се може по-рано напролет, щом като е възможно да се влезе в нивата. Извършва се с редосеялка ленточно при възможно най-малкото междуредово разстояние, което може да даде редосеялката и при разстояние между лентите 50 сантиметра. Дълбочината на засяване е 2-3 см. При този начин на сеитба на декар се хвърлят по 6-7 кг семе. На много места у нас се е запазил все още старият начин на производство на арпаджик на лехи, широки 1-1,5 м и произволно дълги. Между лехите се оставят пътеки по 50-60 см, които се използват за направата на вади за поливане. Семената се засяват разпръснато и се покриват с 2-3 см добре угнил пресят оборски тор. При този начин се засяват на декар по 8-10 кг семе. За да се ускори поникването, целесъобразно е семената да се подложат на предварителна подготовка - поставят се в торбичка и се потопяват във вода в продължение на 2 часа, след което влажните семена се държат 2-3 денонощия при температура 20-25 градуса, докато тук-там се появят малки бели коренчета. Преди сеитбата накиснатите семена се просушават леко. Най-важната грижа по време на вегетацията е навременното и редовно премахване на плевелите, тъй като отначало младите растения се развиват много бавно. Първият същински лист се появява едва след 3-4 седмици. Обикновено арпаджикът завършва вегетацията си към края на юли-началото на август, когато става и прибирането му. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че арпаджикът е узрял и встъпва в състояние на покой. Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне. Добре изсъхналият арпаджик се превява на веялка сортировачка. Добивът от декар е 700-1000 кг при засяване на лехи и 600-900 кг при сеитба с редосеялка. Освен това се получава и около 200-300 кг на декар едър арпаджик (попска).
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 Няма изненада - наредбата за агроплащанията още не е готова
 Остават пет дни да се кандидатства по схемата de minimis за животновъдите
 Страната ни е на последно място в Европа по млеконадой от животно
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 








 




 
Всички права запазени FARMER.bg  2003 - 2014