19 април 2014 г.
Важно за фермера
Растениевъдство | Животновъдство | Пчеларство | Земеделска техника
/12.11.2009 г./ Преглеждания 4471 | Коментари 1
Симеон Тодоров - Пчелар №1 на България за 2009 г.
Вчера в БТА бе връчен приза от в. Пчела и кошер
 
Съвършени неща няма, има усъвършенстване на нещата! * Без качествен инвентар няма добри технологии, а без добри технологии няма професионално пчеларство

Пчеларската биография на Симо Тодоров започва през 2003 г. В рамките на една година закупува 300 кошера и отводки. Първите две години пробва – учи се и има редица неудачи. Постепенно започва да налага своя технология, учейки се от безкрайния опит на Костадин Якофов и други приятели пчелари. Хубавото при него е това, че творчески преосмисля новостите през призмата на собствения опит. Резултатите не закъсняват! След Якофов, пчелите стават неговия учител и започват да му се отблагодаряват.

Новата технология работи и дава много добри резултати - това е на европейско ниво...
Съвършени неща няма, има усъвършенстване на нещата!

Без качествен инвентар няма добри технологии, а без добри технологии няма професионално пчеларство.

В пчеларството няма предел! Знанието е безкраен и продължителен процес – това казва Симеон Тодоров за работата си с пчелите и своята нова пчеларска технология. Само преди няколко години започва да работи с пчелите на своя пчелин, да пробва това и онова. Резултатите не са обнадеждаващи – губят се семейства, добивът е нисък и продуктивността на пчелините не съответства на писаното по дебелите книги. Мисълта на Симо започва да работи – къде са грешките, кое трябва да се промени и защо. Още по-важно е как да стане това, с какви средства и кога.

- На помощ идва добре забравеното старо – кошерът на Гърдев (1300 години България). Основното е постоянно поддържане на силно семейство, с родовита млада майка и много работливи пчели. Така винаги има полза – ако нектарът е малко, пчелите ще се отблагодарят с мед и восък, ако и това го няма - някоя отводка ще се направи. Пролетното време пък винаги е дащно с прашец. Така се ражда теорията за комплексната оценка на кошера в пчелина и интегралната му продуктивност. За групата на Гърдев това е около 200 лв на пчелно семейство. Заразителен пример нали?

- Технологията - За една година прави следните нововъведения – тръгва да работи с 10 рамков многокорпусен кошер, разработва специално мрежесто дъно, подобрява вътрешното пространство на кошерите, нова хранилка с възможност за сухо и мокро хранене. Специална заслуга на Симо е новия образец прашецоуловител. С негова помощ през настоящия сезон до началото на август е добил над 500 кг цветен прашец. В началото на октомври пчелните му семейства бяха в страхотна кондиция, летяха и събираха прашец, сякаш беше началото на април.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 Детайлите при зелените плащания, за които не се говори
 Няма изненада - наредбата за агроплащанията още не е готова
 Остават пет дни да се кандидатства по схемата de minimis за животновъдите
 
 
 
Коментари От: Николай  22:57  понеделник, 28 февруари 2011 г.Докладвай обиден коментар 
"ако и това го няма - някоя отводка ще се направи"
Когато няма паша не е разумно да се правят отводки!
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 
 
 
Всички права запазени FARMER.bg  2003 - 2014