Регистрация    Влез    Форум    Потребители   Търсене    Въпроси/Отговори

Начало форум » Агробизнес » Животновъдство

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Черен Ангъс на култивирано пасище със зимуване на открито.
 Мнение Публикувано на: 26 Фев 2010, 11:51 
Аватар

Монтбелиарда са бели на червеникави петна като симентала но са по дребни.А защо си се спрял точно на американското кафяво?Нащо кафяво(българско кафяво говедо)е създадено за нашия климат.Преди да вкарат черношареното всички крави в Софийско бяха кафяви доколкото си спомням Ямболско беше определено и то за развъден район на кафявото говедо.Някъде четох че много добри кафяви говеда имало в две села в Ямболско но им забравих имената :oops: На изложението в Сливен изкарват редовно чистокръвни юнички.Аз утре съм на АГРАта и ше разпитам и ще ти пиша.Поздрави :)

Върнете се в началото 
 Профил Изпрати лично съобщение  

Мнение Публикувано на: 10 Мар 2010, 15:58 
Аватар

Да се върнем към темата :D

http://www.youtube.com/watch?v=weNJepXq ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=BzBmsxrsb20

http://www.youtube.com/watch?v=A-pKKfsu ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=0fA5LcR8 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=8cC-OaIw ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=-qQmyGmsjyU&NR=1

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 16:14 

начи извинявам се за закъснението...
отивам директно по темата,щото гледам се обсъдили вече останалото...
та сега се очертава следната тревна смеска:

звездан-20%
еспарзета-20%
бяла детелина-20%
червена власатка-20%
ливадна метлица-20%

та стават 60% бобови и 40% житни.
максимален живот на бобовите - 5 години.

махалата ми дадоха да ползвам сичко съседно на мен та декарите станаха 175.
макар и на куп 175 декара си е доста да се загради, оплеви и окоси до края на август. ще ги пиша за директни плащания.

та да видим до есента как ще смогна...

та чакам за съвети ако има такива. :D

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 17:36 

Здрасти, vidovoto. Първа писта съм :)

Първо, честито за увеличението на декарите, това наистина е сериозно облекчение.

Още предния път ми се щеше да ти го кажа... По принцип като ще правиш култивирано, практиката е да разделиш полетата за паша от тези за сенокос по вид на смеската. За паша бобовите са множко и може да се получи някое и друго подуване на кравите, при пасищата практиката е те да са максимум към 30-40% от листната маса. При полетата за сенокос вече можеш спокойно да засилиш процентния състав, като все пак внимаваш при изпасването на отавата.

Друго - на някои от моите пасища (където е по-бедна земята) имам доста звездан и ми прави впечатление, че е доста агресивен към останалите треви. Понеже се развива сравнително рано през годината, задушава останалите треволяци и постепенно печели територия (виж снимката от края на Май). Особено за ново пасище може лесно да задуши останалото, по-добре го остави за добавка за следваща година.

Еспарзетата е може би най-страхотния фураж, който съм виждал. Имам една малка естествена влажна ливада, където извива към метър и половина височина, сеното е превъзходно. За другата година ще се опитам да прихвана от нея, явно земята ми е подходяща. Тънкия момент е, че и тя е задушила почти всичко друго от естествения тревостой. Става предимно за сенокосни полета. (не съм й правил снимка за съжаление)

На пасищните терени спокойно можеш да застъпиш с детелината, тя има добра симбиоза с повечето житни. За власатките - в твоя район би трябвало да ги има в естествения тревостой, огледай кой сорт вирее най-добре на земята ти. Ливадната метлица е чудна трева за късните месеци и сериозно носи на отъпкване, но при мене вирее повече близо до гората, в откритите терени нещо я няма, не знам защо. Може би иска малко повече влага в почвата, а и където вирее рН-то ми е малко по-ниско. Където имам метлица, дори и детелина не излиза. По-долу съм ти сложил снимка от Септември, чудех се дали да не я кося даже :)

Все пак ти си вземаш решенията, моите съвети са от практиката, виж все пак мнението на по-учени глави.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Звездан
IMG_1296.JPG
IMG_1296.JPG [ 77.22 KiB | Прегледано 831 пъти ]

Последна промяна linbul на 14 Мар 2010, 17:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 17:45 

Нещо не се качи втората снимка, ето я и нея:
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Метлица
IMG_2280-2.JPG
IMG_2280-2.JPG [ 79.27 KiB | Прегледано 822 пъти ]

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 18:34 

здрасти linbul,
абе незнам и аз кво да ти кажа...по сите изписани мнения на учените глави, за дълговременно комбинирано пасище бобовите са до 30% ама таз смеска ми я направиха шефовете от троянския институт. обяснявах и на тех,че мойто е неполиваемо,ама нема кой да чуе...требе да поливаш в началото ,вика.с кво обаче ми не казва... :D
сега за ползването:
комбинирано-и се коси и се пасе...
така или иначе през 2011 в култивираната част паша няма да има,звездана не ме плаши чак толкоз...а и моята цел е да не повтарям операциите.много работа е...много.
друго-при мен е суша и лиска,не като в троянско.предполагам,че и при тебе е по-влажно.при мен тревата е изгоряла през юни-юли.тва ме притеснява за бялата детелина.
а твойте хора от плевен ми казаха да си подам заявката за семената до май/и те бяха препоръчани от троянци/.обаче нямат детелина.сите старци от сите баири наоколо ми казаха,че с люцерна проблем нема да имам.садили са я постоянно.
та се колебая доста.като си стегна резервоарите мисла да искарам пръскачки.поливаемост до тон и нещо вода от резервоарите.през неколко дена според дебита на водата.през летото намалява водицата.
и накрая-май ще се откажа от говедата.по пловдив излезе нова идея покрай нова информация.
едно е сигурно обаче.пасището се прави и отсъпеното от махалата се поддържа както требе.па квото сабя покаже.

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 20:40 
Аватар

Тон и половина вода не ми стига да си полея парника на двора 32 квадрата ;) Ти какво ше поливаш :D Гледа ли клиповете които нарочно качих.Какъв е ландшафта и тревостоя за гледане на ангъси.Пожелавам ти успех :)

До Линбул тази власатка е има при нас на квадратни километри площи.Ядат животните сеното от нея само ако е косена рано и е зелено ;)

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 21:28 

Аз не знам как така смело дават съвети за пасища съвременните учени, при положение, че във всички учебници по растениевъдство създаването на пасища е посочено като най-трудната и рискована селскостопанска работа, със съмнителна финансова възвращаемост. Старият спомена за резултатите от някакви опити по неговият край, по-точно жалките резултати. Аз погледнах клиповете, част от тях са от една бразилска фазенда. Едно отклонение за ония край за да се разбере защо там е изгодно. В местата, където се отглеждат говеда в Бразилия валежите са средно 2500л/м2 на година, като разликата между зима и лято е в малко по-светло зеленият цвят на тревата през зимата. В Аржентина е още по-добре, защото температурите са по-ниски, един ми предлагаше специална трева за коне, да я изнасям за арабите, аржентинската била най-хубава, защото давала 8 или 9 реколти на година, не си спомням сега. Зелена трева над кръста, целогодишно, фазенди и ратифундии от по няколкостотин до няколко хиляди квадратни километра, където се отглеждат средно 30-40 хил. говеда. Декар мярка няма, мери се на алкер - 48 декара, а месото се изкупува на ароба - 15 кг. кланнично или 25-30 кг. живо. Там сметката се връзва, тука не. В Канада и на повечето места в САЩ е същото, там където е суша пък земята е много, а тука е суша и земята е малко.
Аз също бях фен на месодайното, но напоследък виждам, че политиката от Тошово време е била правилна - млекодайни крави заплождани с месодайни бици, отглеждани интензивно, с подкърмване -1 крава на десетина телета и след това предимно концентрирани фуражи. Черно-шарената е едра крава и може да ражда от почти всички породи. Чистото месодайно също трябва да е на концентрат. От тукашни опити като се хранят в обора месодайните дават 1 кг. прираст от 6,4КЕ, на паша 8,9КЕ, това е с 1/3 повече. Ако имаш бол пасища няма значение, но тук са малко, затова сеното на пазара и се купува зърно

Видовото,
Виж за кози, за сирене ти трябва пастьоризатор, нищо друго.

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 22:15 

Иванов,
Какво общо има поредното ти творение с тази тема, освен че колегата vidovoto не ти е купил юниците и сега си нещо сърдит на всички? Докога ще опяваш колко зле е положението и какви глупаци са тези, които за разлика от тебе работят и не чакат на социални помощи?

Вече няколко пъти стискам зъби и си премълчавам на твои глупости, дано се усетиш и спреш да ръсиш "акъл". Ама ти наистина се вживяваш в ролята на черна станция и само дебнеш някъде за се захване тема, та да изкажеш "компетентно" мнение.

Искрено се радвам, че не си фен на месодайното говедовъдство. Не знам защо не си си купил една фазиенда в Бразилия да просперираш там, а си се захванал само да плещиш по нашенските форуми.

Пиша това заради псоледните глупости, които нееднократно повтаряш вече. Моля всички, които четат Иванов, да не обръщат внимание на неговите "съвети", ако не искат да навредят на себе си и на евентуалните си клиенти.

Първо - ако няма налична паша или през зимния период, дажбата на месодайните говеда се съставя задължително от минимум 40% сено, останалите 30-40% са сено или за предпочитане силаж/сенаж, и накрая 20-30% зърно, като то не трябва да надвишава общо 6 килограма на ден, плюс минерали и евентуално витамини. Няма никакъв вариант за сериозна замяна на сеното, тревата и силажа със зърно. При хранене със зърно задължително се подават препарати от типа на Руменсил, предписани от ветеринарния ви лекар. При хранене с повишено съдържание на концентрат опасността от развитие на E.Coli нараства до шест пъти и затова профилактичното подаване на антибиотици е задължително, както и последващото тестване на месото в лаборатория на РИОКОЗ, дори да колите животното за себе си.

Второ - пашата е най-изгодния и естествен източник за изхранване на говеда, овце и кози. Всички цифри, които това същество (да не използвам други епитети) Иванов хвърля с лопатата тук, са абсолютен въздух под налягане. Колко кръмни единици изпасва едно говедо на ден е невъзможно за измерване понятие и никъде по света няма данни за нещо такова. За сеното, което ядат през зимата кравите вместо да го продаваме по 20ст. - на кого? Кой купува сено през март? Колко е олекнало сеното за осем месеца и колко струва складирането за това време? Това за него няма занчение, продавайте. Няма защо да отглеждате стока, седете си вкъщи и пишете по форуми, да не се чувства самотен господинчото.

И накрая - за евтините търговски номера колко е пропаднал пазара, как цените се сриват или най-новата мода "Давам ти ги евтино на промоция, ама човека вдигна цената". Този трик е типичен за брокерите на недвижими имоти. Никога и при никакъв случай не купувайте животно по текстово описание! Снимки, документи, посещение на фермата и преглед от независим (най-добре нает от вас) ветеринар са задължителни! Иначе господа търговците могат да ви продадат и юница Лимузин за 1200лв на промоция, а тя да се окаже ето това:
Прикачени файлове:
skelet limousin.jpg
skelet limousin.jpg [ 49.78 KiB | Прегледано 761 пъти ]

Иванов, повече нямам намерение да ти обръщам каквото и да е внимание, но ако продължаваш да даваш рисковани съвети в този форум, ще подам оплакване за спиране на достъпа ти до него. Намери си живот и бъди здрав.

Върнете се в началото 

Мнение Публикувано на: 14 Мар 2010, 23:47 

Линбул,
Юниците не са мои, продава ги ги вносител, защото бяха на добра цена ги предложих за да свърша услуга и на двете страни.

Вероятно има начин да се измери пашата на една крава, защото има подробни изследвания за това. Единственото, което може да компроментира данните е, че са от два института, а единият е Института в Троян, дето са ми малко съмнителни, не знам защо, но материята им бяга. Все пак се надявам поне от кантари да разбират. Другият институт е фуражният в Плевен, та тези два института твърдят, че една месодайна крава плюска по 50-60 кг. зелено. Относно разходът на кръмни единици акцентът беше, че телетата на ясла не изразходват енергия, т.е. не се щурат из баирите, и затова имат нужда от много по-малко енергия. По тази причина няма как пашата да е най-евтиният начин.

Сено не знам кой купува и за какво му е, но цените в момента са такива, а вероятно са високи защата "губейки тегло" сеното всъщност губи влажност, което му вдига и цената. Така е и с луканката, там Старият ще обясни.

Аз изказвам моето мнение, ти твоето. Ако моето не ти харесва ме опровергай, но е трудно, защото аз не отглеждам крави, а взимам данните от десетки места, където отглеждат, та ще трябва да опровергаеш много хора. От друга страна няма защо да се ядосваш, твоите животни са толкова малко, че все ще ги продадеш, а и аз реално ги рекламирам, като казвам, че 500 хил. млечни трябва да се заплождат с месодайни бикове. Ако имахте стока, а не идеи за бъдещето, можех да ви продам говедата, но за съжаление нямате, затова и не виждам причина да се косиш.

Върнете се в началото 

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Начало форум » Агробизнес » Животновъдство