Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.05.2004 г.
10-15 лева струват килограм запечатани охлюви, отгледани във ферма
10-15 лева струват килограм запечатани охлюви, отгледани във ферма

26-05-2004 г. Интервю на AGRO.BG с Цветан Цеков,собственик на ферма за охлюви в с. Долна Кремена, община Враца Разкажете за вашата охлювна ферма Охлювната ферма е създадена по инициатива на италианската асоциация на охлювъдите през 1993 година с цел да служи като пилотен модел за развитие на охлювъдството в България. Прилага се така наречената италианска система за отглеждане на охлювите, която включва на първо място хранене с концентриран фураж, изкуствени храни, непрекъснато оросяване на терена с цел стимулиране на охлювите да се хранят по-дълго време, да не изпадат в хибернация, както и да снасят повече яйца. На трето място, което е най-характерно за италианската система е така нареченото разделно отглеждане на охлювите по възрасти. Охлювите се разделят на едногодишни и новородени. След като снесат яйца възрастните охлюви се разделят, за да не пречат на тяхното развитие. Друго характерно за италианската система, това е че се провежда селекция на охлювите. С диви животни трудно би могло да се води интензивно земеделие, културните култури са създавани в течение на хиляди години. Охлювите не изискват такава хилядолетна селкция, но все пак 5-6 години са необходими за селекция. Каква е крайната цел на прозиводството на охлюви? Крайната цел на охлювното производство е да произведем нещо, което природата не го дава, така наречените запечатани охлюви или охлюви в хибернация. Те струват доста високо, предимно в алпийските райони на Франция, Италия, Швейцария. Там през есента, от първи декември до Коледа се провеждат ежедневно в стотици градчета всеки ден така наречените студени панаири. Там се консумират единствено и само запечатани охлюви. Провежда се състезание. Отделните партиди се дегустират от специално подбрани дегустатори и за най-хубавите партиди ресторантите наддават. Цените са около 15 евро за килограм, което е доста добра цена. Това е целта и на нашето занятие да произведем нещо, което е специфично, със специфични потребителски качества и за специфичен пазар. Каква е технологията на призводство на охлювите? Технологията е доста дълга. Най-любопитното е, че охлювите се хранят с концентриран фураж, а не само със зеленина. Когато се движи от място на място да си набави храна, той изразходва много калориии и сътоветно му е нужна още повече храна. Затова в природата расте за три години. Нашите охлюви почти не се движат, защото на хранилките получават много белтък с храната и успяват да посраснат за едни сезон. Кои са другите грижи освен хранене? Това си е земеделска дейност. Трябва да се окопава редовно терена, да се косят растенията. Есенно време да се почисти, на пролет да се засеят наново растенията. След събирането на охлювите се прави селекция, подбират се най-хубавите и най-бързо растящите, които ги маркираме още в началото на излюпването и те се отделят за родители. Освен това то си е бизнес, трябва да се следи пазара, да се търсят нови клиенти Как трябва да става оросяването с вода? Оросяването става само нощем. Дюзите разпръскват вода под налягане на финна мъгла, защото охлювите имат белодробно дишане и не обичат водата, а влагата, затова са нощни животни. Оросяват се по 4-5 пъти по един час на нощ. Така и растителността ресте бързо и остава зелена. Иначе много важна е селекицята. Без селекция тази дейност не може да се развива. Аз правя такава от 1993 година. Първата година стана така, че само два процента от охлювчетата пораснаха 30 мм., т.е. бяха годни за продажба. Осналите продължиха да растат на следващата, че и на по-следващата година. Това са деца на диви родители и нямат пригоден храносмилателен тракт за тази готова храна. Постепенно увеличихме процента на тези, които порастват за една година, но това е много бавен процес. Охлювите боледуват ли? Не, практически охлювите не боледуват. Пречат им единствено неблагоприятните условия- малко сянка, малко вода или малко храна. Колко голяма трябва да е една охлювна ферма за да е рентабилна? Най-малко един декар, за да има някаква печалба. Печалбата е около 4 хиляди лева годишно. Но най-рентабилно е фермата да е 3-4 декара. Въпреки, че тук няма продажби на дребно и на едро има добра печалба. Защо е тобкова голям интереса на българите към охлювъдството, въпреки че няма вътрешен пазар? Защото е нещо необичайно. И за мен в началото беше много интересно. Повечето хора мислят, че това е много лесна дейност, че е достатъчно само да заградиш едно място за де не избягат охлювите и ще събират пари след това. Но това си е дейност като всяка друга, която изисква съзнание, пот и пари. На декар е необходимо да се вложат някъде около 3 хиляди лева. Какъв е жизненият цикъл на охлювите? Охлювите са хермафродитни животни. Това е благоприятно, защото не се налага да се търсят мъжки или женски индивиди отделно. През втората дестдневка на май започва интензивният им размножителен период. През юни и до 10 юли сатава снасянето на яйцата в земята. Яйцата са в диаметър окомло 4-5 мм, става дума за вида Helix pomacia, само той е годен за фермерно отглеждане. В зависимост от климатичните условия охлювите снасят рабличен брой яйца, средно между 30 и 50. Във фермата охлювите снасят няколко пъти от 3 до 5 пъти на година. В природата снасят яйца един път годишно, а при по-благоприятни климатични условия и два пъти. Малките охлювчета се излюпват през различен период от време. Ако е влажно и топло времето - след 15 дена, ако е по-сухо може и след месец. Малките нарстват много бързо - достигнат 20 мм. до края на септември. Възрастните охлюви към 15 август спират да снасят яйца и започват да се заравят в земята за зимуване. Охлювите зимуват като си правят гнездо в земята на 2-3 см. дълбочина, обръщат се с отвора на черупката нагоре и изпускат една бяла, лепкава течност, която много бързо се втвърдява. Това е слузта, която изпуска по принцип докато се движи. Нея той използва за направа на калциево покрите, забавя сърдечния си ритъм – на 3-4 минути по един удар на сърцето и така зимува След излюпването, за колко време става един охлюв готов за консумация? Във фермата за по-малко от година, в природата за три години, като голимината, която достига е 28-30 мм в диаметър и средно тегло 18-20 грама. Какво става с охлювите, които са готови са реализация? Тези, които събират охлюви в природата предлагат на фирмите, които се занимават в износ, например за Гръция. Цените са ужасяващо ниски, но качеството на българските охлюви също е много ниско, най-вече поради Наредбата, която регламентира тази дейност. Според нея охлюви в България могат да се събират само през периода май-юни. Точно тогава обаче те снасят яйца. Бременните животни нямат тези вкусови качества, както запечатаните например. Освен това през юни, основните страни консуматорки – Франция, Испания, Италия, прекратяват да изкупуват охлюви за своите заводи. Остава единствено Гърция, която изкупува охлюви по това време на годината, но на много ниски цени. Това е основната причина цените на нашите охлюви, след въвеждане на тази Наредба през 1994 година до сега, да паднат два пъти и повече - от долар и половина на 70,75 цента за килограм. Какво трябва да се промени в тази наредба? Наредбата трябва така да бъде съобразена, че да отговаря на биологичните особености на охлювите, т.е. те да се събират през пролетта, когато е началото на сезона, а не през размножителния сезон. Освен това трябва да се разреши повторно събиране през август, когато се готвят за сън. Досега стихийното събиране през юни доведе само до това, че в България има все по-дребни охлюви, защото най-едрите се обират напролет и родители стават само дребни екземпляри, т.е. вече е настъпило генетично изменение. Сега ще правим изследвания да видим дали тези генетични изменения са трайни. Само до преди 6-7 години имаше големи охлюви, а сега не може да се намери охлюв с нормални размери, всички са дребни-не стават повече от 25 мм. Всичко това се дължи на стихийното събиране на охлюви в неоправдан сезон Как може да се спре това? Чрез закона. Сега той се нарушава масово. Хората събират охлюви и после ги пазят. Отделни фирми успявят да изнасят охлюви и през август и септември, макар че това е забранено, но може би става с протекции. Каква е цената на охлювите за износ на кг.? Всичко зависи от качеството. Масовото количество се изнася за Гърция, на цена 70-75 цента за килограм, въпреки, че могат спокойно да се продават и за 3-3.50 за кг. Запечатаните охлюви са минимум 10 лева за кг., като дори могат да достигнат до 15-18 лева. Но естествено запечатани охлюви могат да се произведат само във ферма, в природата не могат да се намерят така. Вие как реализирате продукцията си? Продукцията си реализирам предимно в Италия, благодарение на лични контакти. Но се касае за малко количество и аз продавам само естествено запечатани охлюви. В най-добрите сезони получавам около 180 кг. от цялата ферма. Можем ли да говорим за традиции в консумацията на охлюви в България? В някои райони на България има консумация на охлюви- това са шуменския район и района на Карнобат, предимно източните части на страната. Там хората консумират охлювите единствено през месец април, когато излизат и не са започнали да се хранят. В други райони на страната няма традиции в консумирането на охлюви. Защо охлювите се възприемат като деликатес и какви са качествата на месото му? Наложило се е такова мнение най-вече от Франция. Там се приготвят различни ястия с него. Месото е много диетично, не съдържа почти никакви мазнини, има само ненаситени, т.н. омега тринаситени мастни киселини. Съдържа много минерални вещества, между които магнезий, който подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Белтъчините също са лесно смилаеми. Как трябва да се приготвят? Кажете някоя рецепта! Има хиляди рецепти. Рецептата, която ще ви кажа е от естествено запечатани охлюви. Сваряват се в една кошничка от върбови клонки, поставени в голям съд с вода. Оставят се да се варят около час. През това време се приготвят различни сосове, които се поставят в малки купички. Сварените охлюви се поставят цели на масата. Консумират се с бяло вино. Това е най-разпространената рецепта. Иначе много често се приготват, дори и фабрично така наречените "Охлюви по бургундски". Събраните охлюви се изваряват няколко пъти, докато се освободят от всички натрупани в тях минерални вещества, отрязва се вътрешната част, прибавят се различни подправки и месото се връща обратно в черупката. Приготвя се специална паста от масло и различни подправки. Замазва се отгоре на черупката и така се запича и се консумира Може ли в България да се печели от охлювъдство? В момента не може поради разпоредбите на Министреството на околната среда, а ако човек се опита, то е в нарушение на него. Аз от 10 години съм в тази сфера, нещата сега не са много положителни, но аз поначало съм оптимист. Засега в България има не повече от 4-5 ферми, но се надявам те да станат повече. Има ли финансова подкрепа от дъражвата по отношение на охлювъдите? Абсолютно нищо. Но това не е и нужно. Само да не се пречи ще е достатъчно. Този сектор може сам да се финансира.
Farmer.bg
44289
Коментари (9)
Напиши коментар
 От: cvetelina  17:56  пeтък, 6 януари 2012 г.
ako bih iskala da napravq ferma na plosh 1dk kolko she mi struva FINANSIRANETO?
 От: Dimo Radev  02:16  пeтък, 22 октомври 2010 г.
PRODAVAM funkcionirashta FERMA ZA OHLIUVI v s.Sredec, Stara Zagora tel: 0896220964
 От: тони  13:38  четвъртък, 9 септември 2010 г.
abe typan , kakvi ohluvi 6te gleda6 , ti si ohluv. nau4i se da pi6e6 i togava gledai (jivko)
 От: jps.69  21:35  неделя, 29 август 2010 г.
и аз искам да заредя охлюви но ми трябва повече информация
 От: jivko simeonov  12:00  четвъртък, 15 юли 2010 г.
statiqстатията е добра! Аз сам млад човек на 22 години и искам заедно сас мои добар приятел да саздадем ферма за охлюви!Нужни са ми савети и идеи как да я направим ,какви изисквания трябва да отговаряме и други!
 От: гравитон  00:44  пeтък, 28 май 2010 г.
У нас има много добри условия за отглеждане на охлюви при естествени условия. Особено в предбалкана и подножието на планините ни.
Втория вариант е в отглеждането им пак при естествени условия но във ферми - градини, с подходяшите пбодни дръвчета, а в редовете с детелина, глухарче, захарно цвекло и други любими за храна на охлювите тревни и зеленчукови култури... Има достатъчно добри условия за преработката им чрез замразяване...
ЗА ЕДНИ ХЕРМАФРОДИТИ – в помощ на техните събирачи http://mitkoivanov.wordpress.com/2009/04/08/%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8-%E2%80%93-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5/

Необходимо е да инсталирате по-висока версия на Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Растениевъдство
Виж
Реколта
Изключително слаб пазар на тържището в Първенец Прочети»
Испанската компания ONUBAFRUIT представи четири нови сортове малини Прочети»
Разработен е робот за опрашване на растенията Прочети»
Защо хибридите MAXIMUS рапица на Пионер са най-рентабилни и носят най-висока печалба на производителите Прочети»
Животновъдство
Виж
Структурни промени във Финландия Прочети»
Фонд „Земеделие”
Крайният срок за обявяване на загубите от „син език” е 2-и октомври, припомнят експерти Прочети»
Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Източна Европа Прочети»
Представяне
Близо 70 породи елитни животни ще дефилират на международното изложение във Франция през октомври Прочети»
Пчеларство
Виж
Практика
Предесенният преглед на пчелните семества приключва в края на август Прочети»
Изключително разпространени, устойчиви и приспособими
Вирусните инфекции Прочети»
В целият свят се засилва стремежът към създаване на имитации на пчелния мед
Фалшификация на меда Прочети»
Практика
Прошареното пило крие опасности Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: Риболов, стръв, принадлежности /    Асоциация за развъждане на черношарената порода /    Професионална техника /    econ.bg /    Безплатен ваучер /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2014