Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2004 г.
Помислете за собствено производство на арпаджик
Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период
Помислете за собствено производство на арпаджик

02-03-2004 г. Костадин ТАНЕВ Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период, както и на места, където е невъзможно да се осигури поливане. Избират се сравнително по-леки, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи, плодородни, богати на органични вещества и чисти от плевели почви. Ниски места, с тежки, глинести и студени почви са неподходящи за тази цел и трябва да се избягват. Внасянето на минерални торове преди сеитбата води до повишаване на добивите и подобряване на качеството на арпаджика. На декар се внасят по 15-18 кг амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат, а на по-леки и песъчливи - и 15-20 кг калиева сол. Сеитбата трябва да се направи колкото се може по-рано напролет, щом като е възможно да се влезе в нивата. Извършва се с редосеялка ленточно при възможно най-малкото междуредово разстояние, което може да даде редосеялката и при разстояние между лентите 50 сантиметра. Дълбочината на засяване е 2-3 см. При този начин на сеитба на декар се хвърлят по 6-7 кг семе. На много места у нас се е запазил все още старият начин на производство на арпаджик на лехи, широки 1-1,5 м и произволно дълги. Между лехите се оставят пътеки по 50-60 см, които се използват за направата на вади за поливане. Семената се засяват разпръснато и се покриват с 2-3 см добре угнил пресят оборски тор. При този начин се засяват на декар по 8-10 кг семе. За да се ускори поникването, целесъобразно е семената да се подложат на предварителна подготовка - поставят се в торбичка и се потопяват във вода в продължение на 2 часа, след което влажните семена се държат 2-3 денонощия при температура 20-25 градуса, докато тук-там се появят малки бели коренчета. Преди сеитбата накиснатите семена се просушават леко. Най-важната грижа по време на вегетацията е навременното и редовно премахване на плевелите, тъй като отначало младите растения се развиват много бавно. Първият същински лист се появява едва след 3-4 седмици. Обикновено арпаджикът завършва вегетацията си към края на юли-началото на август, когато става и прибирането му. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че арпаджикът е узрял и встъпва в състояние на покой. Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне. Добре изсъхналият арпаджик се превява на веялка сортировачка. Добивът от декар е 700-1000 кг при засяване на лехи и 600-900 кг при сеитба с редосеялка. Освен това се получава и около 200-300 кг на декар едър арпаджик (попска).
Farmer.bg
15760
Коментари (0)
Напиши коментар
Растениевъдство
Виж
Полезно за фермерите
Трябва ли да оберем цветовете на картофите? Прочети»
Рекорди
В Япония отгледаха най-тежката ягода в света Прочети»
Министър Танева: МЗХ подкрепя производството на български семена с държавна помощ Прочети»
Постижения
Френски учени разшифроваха генома на дъба Прочети»
Животновъдство
Виж
Фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“ в София Прочети»
Съвети за храненето на говедата през май месец
Осигурете плавен преход към зелена паша Прочети»
Класация
Най-големите производители на яйца в света Прочети»
В очакване
Износът на животни за Турция още не е започнал Прочети»
Пчеларство
Виж
С близо 8% се е свило и производството на мед през 2014 г. на годишна база
За три години пчеларите в страната са намалели от 19 хиляди на 16 хиляди Прочети»
Поленът вече няма да се изписва като съставка на пчелния мед
При етикетирането на меда ще се посочва страната, в която е добит Прочети»
И това го има
В Китай хората замениха пчелите в опрашването на ябълките Прочети»
Перипетии
Защо скочи изкупната цена на восъка? Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: НАЗ /    Риболов, стръв, принадлежности /    Професионална техника /    econ.bg /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2015