Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.10.2003 г.
Производство на култивирани гъби
Производство на култивирани гъби

В България е усвоено култивирано производство на два вида гъби - печурка и кладница. За тези гъби се произвежда мицел в лабораторията за мицел в с. Негован - София, и се предлага целогодишно на гъбопроизводителите в цялата страна. Разработва се въпросът за производството на мицел и за други видове гъби, за които е усвоено култивираното отглеждане. Предлагат се и специални брошурки с подробни описания на технологията за отглеждане на култивирани гъби. В тази статия ще разгледаме някои основни моменти в организацията на производството на култивирани гъби, с които трябва да са наясно начинаещите гъбопроизводители. Първият се отнася до изграждането на необходимия гъбарник. За тази цел може да се използва почти всяко помещение или оранжерия, налично или новопостроено, което отговаря на следните условия:

- Възможност за регулиране на температурата. В началото за около 20 дни тя трябва да бъде около 22-24 градуса, а след това до края на плододаването се намалява на 15-18 градуса. В първия период при по-високата температура мицелът се развива в компоста, а при по-ниската температура протича плододаването.

- Възможност за вентилация на гъбарника. Необходимо е да се вкарва на всеки час пресен въздух.

- Възможност за поливане. Това може да става с чешмяна или подпочвена вода.

- Да се поддържа необходимата чистота и да се обеззаразява.

- Печурката се отглежда в тъмни гъбарници, а кладницата - в светли. За по-пълно използване на наличната площ в гъбарника може да се направят дву- или триредови рафтове (стелажи). Вторият въпрос се отнася до осигуряването на необходимата суровина за производството на гъби. Печурката се отглежда върху компост, който се произвежда от конски тор или птичи тор и слама. Заготовката на компоста е специфичен и продължителен процес и изисква наличие на компостна площадка с пастьоризационна камера. За начинаещите гъбопроизводители се препоръчва до изучаване на компостирането да си закупят готов компост. Той се продава в найлонови торби, засети с мицел. Една торба струва 1,50 лв. За кладницата се използва субстрат от целулозосъдържащи отпадъци: слама от всички житни растения, стъбла, царевичак, какалашки, отпаден памук от текстилните предприятия, дървесни трици, талаш и други. Мицелът, който е семето за гъбата, се посява в компоста или субстрата. Той се произвежда и продава в лабораторията за мицел в с. Негован - София.

Третият въпрос се отнася до технологията на отглеждане на гъбите. Този въпрос изисква също значителни познания и практически опит. За печурката след закупуването готовите торби се поставят в гъбарника. На 1 кв. метър полезна площ се побират 8 торби. Около десетия ден след вкарването им в гъбарника върху компоста в торбите се поставя покривка от 2-3 см. Тя може да бъде от торф или пепелина. След полагането й се извършва лека поливка, която се повтаря през 2-3 дни, а през беритбения период и всекидневно. До 20-ия-25-ия ден се поддържа температура от около 22-24 градуса, а след това се сваля под 18 градуса за плододаване. Около 25-ия-30-ия ден започва плододаването, което продължава около 2 месеца.

При кладницата много е важно субстратът да се пропари. Това може да стане с топла (вряща) вода или с пара. Необходимо е температурата на субстрата да се повиши над 70 градуса и да се задържи 6-8 часа. След това трябва да се отцеди водата и при влажност около 68-70 на сто и температура 24-25 градуса субстратът се пълни в найлонови чували и се засява с мицел. Чувалите се съхраняват при температура около 22-24 градуса. След 25-ия ден чувалите се махат, температурата се сваля под 18 градуса и се прави първата поливка, която след това се извършва редовно през 2-3 дни. Около 35-ия ден се появяват гъбите. Плододаването е по вертикалата на пънчетата и затова между тях се оставя разстояние от 20 сантиметра.

Farmer.bg
40513
Коментари (3)
Напиши коментар
 От: Явор  12:28  четвъртък, 9 август 2012 г.
Предполагам, че се сещаш компоста от какво се прави (а то го пише и в статията) та въпроса ти дали ще мирише е наистина тъп
 От: Божидар Стефанов  14:49  сряда, 4 април 2012 г.
от къде да си купя материал за гъбарник
 От: пино  20:00  вторник, 3 април 2012 г.
мож е ли да се използва първи етаж от къшта 100 кв. за
гъбарник, какви са минусите от това, няма ли да мирише на горните етажи.
извинете ме за тъпия въпрос но никога не съм бил в
гъбарник и нямам представа. Благодаря.
Свързани материали
 В Китай хората замениха пчелите в опрашването на ябълките .
 Изхранване на телета с фураж.
 Кодовете на основните култури, които ще се вписват в заявленията по директните плащания.
 Китайски фермер отгледа почти 15-килограмова ряпа .
Растениевъдство
Виж
И това го има
Китайски фермер отгледа почти 15-килограмова ряпа Прочети»
Продуктите от концепцията AgCelence: предпазват от стрес, болести и осигуряват постигане на максималния добив на културата
AgCelence - очаквайте повече Прочети»
Практика
Тютюнопроизводители смятат, че застраховането в България е пълна измама Прочети»
Кампания 2015 г.
По директните плащания са заявени 34 милиона декара, при 34,9 млн. дка през 2014 г. Прочети»
Животновъдство
Виж
Дали е така
Качеството на изпитата вода не влияе върху млеконадоя при кравите, твърдят учени от САЩ Прочети»
Браншови организации
Министър Танева влиза в диалог с фермерите на предстоящата първа среща на говедовъдите Прочети»
Предстоящо
Важни теми, които ще се обсъждат на първата среща на говедовъдите Прочети»
Подпомагане
До 19 юни се удължава приемът на заявления по de minimis за млечни крави и биволици Прочети»
Пчеларство
Виж
Решения
Фонд Земеделие отпуска 3,5 млн. лева за подкрепа на пчеларите Прочети»
С близо 8% се е свило и производството на мед през 2014 г. на годишна база
За три години пчеларите в страната са намалели от 19 хиляди на 16 хиляди Прочети»
Поленът вече няма да се изписва като съставка на пчелния мед
При етикетирането на меда ще се посочва страната, в която е добит Прочети»
И това го има
В Китай хората замениха пчелите в опрашването на ябълките Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: НАЗ /    Риболов, стръв, принадлежности /    Професионална техника /    econ.bg /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2015