Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.04.2008 г.
Важни условия за люпене на яйца от домашни птици
Важни условия за люпене на яйца от домашни птици

15-04-2008 г. След закриване на люпилните на ЦКС в началото на 80-те години и ликвидиране на основните птичи стада след 1990 г., които произвеждаха яйца за люпене от общоползвателните породи за нуждите на населението, снабдяването с малки пилета намаляваше всяка година. Стопани и любители птицевъди се принуждават да люпят пилета с мътачки - кокошки и пуйки, или да си доставят малки инкубатори от съседните ни страни, или пък по поръчка от ЦКС-комбинат. Други се опитват да си направят такива от стари хладилници или фризери, често без успех. Неблагополучията в тези начинания се дължат на факта, че не се познава добре биологичният процес за люпене на яйцата и произлизащите от него технологични изисквания за направа на инкубатори. Основните параметри, които изискват съответна техника и оборудване на инкубаторите са: температура и относителна влажност на въздуха, вентилация, обръщане на яйцата. Тези параметри се осъществяват по различен начин в зависимост от двете основни системи инкубатори - плоски и шкафови. Шкафовите инкубатори са претърпели различни усъвършенствания, предимно в начина на зареждане на яйцата и разположението на касетите и са: барабанни, люлкови и тунелни. Тунелите са дълги и се зареждат с яйца в колички, които се придвижват напред и на тяхно място по определена схема се вкарват колички с нови яйца за люпене. Плоските инкубатори, които са познати у нас от 30-те години на миналото столетие, представляват дървен сандък, в който има касети за подреждане на яйцата. В миналото са се отоплявали с петролна лампа и постепенно са усъвършенствани подобно на шкафовите инкубатори. Имат капацитет средно от 30 до 90-120 яйца. Под касетите има ванички за вода с електрически нагревател, с което се поддържа необходимата влажност на въздуха. Под капака са разположени нагревателите, които затоплят яйцата директно или чрез тръби с топла вода (серпентини). Капакът и страничните стени имат отвори, закрити с клапи (шибри) за вентилация. В по-новите модели касетите имат ръчки, с които яйцата се обръщат на около 90-100 градуса. Режим на отопление Разнообразието от системи инкубатори налага и малки разлики в режима на отопление при инкубирането и люпенето на яйцата. В големите шкафови инкубатори се поддържа постоянна температура от 37,6-37,8 oC, а в люпилните шкафове - от 36,7 до 37,5 oC. Яйцата се прехвърлят от люпилния в инкубаторния шкаф в началото на 18-ия ден. Температурата в плоските инкубатори е обикновено с 1-1,5 градуса по-висока от тази в шкафовите инкубатори. При тях отоплението идва отгоре от нагревателите под капака. В резултат от това горната част на яйцата се загрява до 38-38,5 oC, а долната - с около 37 oC. По този начин в средата на яйцата се поддържа оптимална за люпене температура около 37,6-37,8 oC. Птиците мътачки имат телесна температура около 40-41 oC и загряват горната част на яйцата до 38-39 oC в зависимост от външната температура, а долната е с 1-2 oC по-ниска. За да поддържа постоянна температура в яйцата, мътачката ги обръща до 70 пъти в денонощието, като сменя местата им - избутва по-топлите вътрешни яйца навън, а външните, по-хладни - навътре. Възможно е при по-студено време или хладен птичарник и тънка постеля яйцата да не се затоплят добре и люпенето им под мътачката да се удължи с 1-2 дни. Температурата в по-старите инкубатори и относителната влажност на въздуха се контролират с няколко контактни термометри, които включват и изключват съответен брой нагреватели. В новите, макар и с по-висок капацитет инкубатори, вкл. и произведените у нас, са монтирани електронни регулатори, които управляват автоматиката, която поддържа автоматично целия производствен процес. Аларма сигнализира за евентуално нарушение на режимите. С цифров дисплей се показват температурата и относителната влажност на въздуха, времето, денят и часът от началото на инкубирането. Показанията на контролните уреди се записват автоматично. Желаните параметри се постигат, когато температурата в помещението (залата), в която са инкубаторите, е около 25-27 градуса и с постоянен въздухообмен (чист въздух). От в. Гласът на фермера
Farmer.bg
30264
Коментари (3)
Напиши коментар
 От: г-н Боянов  21:46  събота, 28 юли 2012 г.
Предлагаме Инкубатори полуавтоматични тип люлка от 35яйца до 150яйца.На люлката няма гнезда поради това може да се слагат всякакъв вид яйца.Възможност за доставка по куриер за всяка точка на страната. 0878 56 56 64
 От: Stanimirov Lukov  18:13  понеделник, 5 декември 2011 г.
Imam gugutki i postoqnno snasqt qica i ne znam ,kakvo da gi pravq.
 От: Klimbo  22:24  четвъртък, 10 март 2011 г.
Моля, да публикувате информация къде може да се закупи домашен инкубатор.br /
Благодаря!
Растениевъдство
Виж
Приключили проекти
Нова линия в завода за преработка на праскови Фрукто - Сливен Прочети»
Инвестиции
Ирландци купуват 2 румънски компании за търговия с торове Прочети»
Практика
Кое грозде е най-полезно? Прочети»
Частта от подложката се реже напролет Прочети»
Животновъдство
Виж
Поят швейцарски крави с хеликоптери Прочети»
Руското ембарго е основен депресиращ фактор
Европейският пазар на свинско месо e в застой Прочети»
Ветеринарен контрол
Избити са 10 хиляди кокошки-носачки заради птичи грип в Германия Прочети»
Предстоящо
На 31 юли говедовъдите за пореден път ще обсъждат мерки в защита на млечния сектор Прочети»
Пчеларство
Виж
Празници
Днес е 12-то издание на фестивала на странджанския манов мед Прочети»
Опасност
Жегите в Испания не пожалиха и пчеларите Прочети»
Фонд „Земеделие”
Преразпределят се 45 хиляди лева от провалени проекти по пчеларската програма Прочети»
Европейско финансиране
Средствата за пчеларите по de minimis са 3,5 млн. лв., очертава се добра реколта Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: НАЗ /    Риболов, стръв, принадлежности /    Професионална техника /    econ.bg /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2015