Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.04.2007 г.
Някои задължителни правила
Някои задължителни правила

10-04-2007 г. ХИГИЕНА НА ДОИЛНИТЕ МАШИНИ И СЪДОВЕ Преди всяко доене се проверява изправността на доилния агрегат. След всяко доене доилните апарати се измиват. Необходимо е това да става в отделно помещение към фермата, в което има канализация, топла и студена вода и куки, на които след измиването да се закачват с отвора надолу доилните апарати и принадлежности. Доилните апарати и всички съдове, които са имали контакт с млякото, се почистват и дезинфекцират в следния ред: •Обилно измиване с четка и хладка (30-35 градуса) вода за отстраняване на остатъците от мляко; •Измиване с топъл (50-60 градуса) миещ разтвор (0,4 на сто калцинирана сода или 0,15 на сто натриева основа); •Изплакване с хладка вода за отстраняване на миещото средство. Като дезинфектант може да се използват още: 0,3 на сто натриев хипохлорид; 0,3-0,4 на сто хлорамин; 0,7-1,2 на сто белина. При ръчно доене същият ред на почистване трябва да се спазва за използваните кофи, гюмове и др. под. ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА МЛЯКОТО Млякото е продукт, който много бързо поема околните миризми, поради което веднага след издояването трябва да се изнесе вън от обора. Прецеждане на млякото. С него се цели почистване на млякото от механични замърсители с оглед да се намали броят на микроорганизмите в него. Прецеждането може да стане през филтри за еднократна употреба или чрез 4 слоя марля или тензух. Марлите трябва да се поддържат чисти, след употреба да се изпират добре със сапун или прах за пране и да се изваряват 2-3 пъти седмично. Охлаждане на млякото. В прясно издоеното мляко има вещества с киселинни свойства: кисели соли; соли на лимонената киселина; белтъци; газове. Количеството на тези вещества се определя лесно и се означава с киселинен градус на Тьорнер (oТ). Киселинността на млякото непосредствено след издояването се нарича първична киселинност и при различните видове животни е различна: за краве мляко 16-18 оТ ; за биволско - 16-17оТ; за козе - 15-16 оТ и за овче мляко - 22 оТ. Ако след издояването млякото не се охлади, киселинността му се увеличава по-бързо или по-бавно в зависимост от температурата, при която е поставено. Това се дължи на размножаването на млечнокиселите микроорганизми, които се съдържат в него, или са попаднали допълнително и разграждат лактозата до млечна киселина. Тя повишава киселинния градус на млякото и се нарича вторична киселинност. За да се спре повишаването на киселинността и размножаването на микроорганизмите в млякото, след издояването то трябва да се охлади. За целта големите ферми са оборудвани с млекоохладителни вани. За да се съхрани млякото 12 часа, без да се повиши киселинността му над 19 оТ, то трябва да се охлади поне до 18 градуса. Така охладеното мляко от вечерното доене запазва всички свои качества до сутринта, когато заедно с млякото от сутрешното доене се предава на преработвателното предприятие.
Farmer.bg
2662
Коментари (0)
Напиши коментар

Необходимо е да инсталирате по-висока версия на Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Растениевъдство
Виж
Добрият стопанин знае, че болестите, пренасяни със семената, са сериозна заплаха за есенните култури
Дните до сеитбата на есенниците са преброени Прочети»
Подготовката на площите и торенето са фактори за успешно презимуване на растенията
На доброто „легло” посевите никнат дружно Прочети»
Гаранция за добри посеви е сеитбата с окачествени и обеззаразени семена
Пред прага на есенна кампания 2014 Прочети»
Разстителна защита при овощките през август Прочети»
Животновъдство
Виж
Приложението им бавно, но сигурно се налага, защото осигуряват благополучие и комфорт на животните
Гумените постелки при свинете са предпочитани във фермите Прочети»
Германски научен екип доказва, че смеските за дойни крави не предизвикват стомашни разстройства у малките и не вредят на здравето им
Можем ли да даваме на телетата фуражи за високомлечни крави Прочети»
Холандските свиневъди искат да привлекат 1 милион посетители Прочети»
Пригответе го към средата на август, за да запазите оптимално хранителните вещества, които се оползотворяват най-добре от организма
Листниковият фураж е незаменим през студените месеци Прочети»
Пчеларство
Виж
Фонд „Земеделие”
Пчеларите могат да подават заявления за плащане до 1-и септември Прочети»
Какво се случи, че липсват тези вредители?
Лято без жълтите оси Прочети»
Компенсирането е необходимо Прочети»
Състояние
Отчита се 30% срив в добивите на мед заради дъждовете Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: Риболов, стръв, принадлежности /    Асоциация за развъждане на черношарената порода /    Професионална техника /    econ.bg /    Безплатен ваучер /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2014