Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.04.2007 г.
Някои задължителни правила
Някои задължителни правила

10-04-2007 г. ХИГИЕНА НА ДОИЛНИТЕ МАШИНИ И СЪДОВЕ Преди всяко доене се проверява изправността на доилния агрегат. След всяко доене доилните апарати се измиват. Необходимо е това да става в отделно помещение към фермата, в което има канализация, топла и студена вода и куки, на които след измиването да се закачват с отвора надолу доилните апарати и принадлежности. Доилните апарати и всички съдове, които са имали контакт с млякото, се почистват и дезинфекцират в следния ред: •Обилно измиване с четка и хладка (30-35 градуса) вода за отстраняване на остатъците от мляко; •Измиване с топъл (50-60 градуса) миещ разтвор (0,4 на сто калцинирана сода или 0,15 на сто натриева основа); •Изплакване с хладка вода за отстраняване на миещото средство. Като дезинфектант може да се използват още: 0,3 на сто натриев хипохлорид; 0,3-0,4 на сто хлорамин; 0,7-1,2 на сто белина. При ръчно доене същият ред на почистване трябва да се спазва за използваните кофи, гюмове и др. под. ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА МЛЯКОТО Млякото е продукт, който много бързо поема околните миризми, поради което веднага след издояването трябва да се изнесе вън от обора. Прецеждане на млякото. С него се цели почистване на млякото от механични замърсители с оглед да се намали броят на микроорганизмите в него. Прецеждането може да стане през филтри за еднократна употреба или чрез 4 слоя марля или тензух. Марлите трябва да се поддържат чисти, след употреба да се изпират добре със сапун или прах за пране и да се изваряват 2-3 пъти седмично. Охлаждане на млякото. В прясно издоеното мляко има вещества с киселинни свойства: кисели соли; соли на лимонената киселина; белтъци; газове. Количеството на тези вещества се определя лесно и се означава с киселинен градус на Тьорнер (oТ). Киселинността на млякото непосредствено след издояването се нарича първична киселинност и при различните видове животни е различна: за краве мляко 16-18 оТ ; за биволско - 16-17оТ; за козе - 15-16 оТ и за овче мляко - 22 оТ. Ако след издояването млякото не се охлади, киселинността му се увеличава по-бързо или по-бавно в зависимост от температурата, при която е поставено. Това се дължи на размножаването на млечнокиселите микроорганизми, които се съдържат в него, или са попаднали допълнително и разграждат лактозата до млечна киселина. Тя повишава киселинния градус на млякото и се нарича вторична киселинност. За да се спре повишаването на киселинността и размножаването на микроорганизмите в млякото, след издояването то трябва да се охлади. За целта големите ферми са оборудвани с млекоохладителни вани. За да се съхрани млякото 12 часа, без да се повиши киселинността му над 19 оТ, то трябва да се охлади поне до 18 градуса. Така охладеното мляко от вечерното доене запазва всички свои качества до сутринта, когато заедно с млякото от сутрешното доене се предава на преработвателното предприятие.
Farmer.bg
3131
Коментари (0)
Напиши коментар

Необходимо е да инсталирате по-висока версия на Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Растениевъдство
Виж
Фонд „Земеделие”
Одобрени са горски проекти за близо 24 млн. лв. Прочети»
Решения
Пазарната подкрепа за бързо развалящи се плодове и зеленчуци в Евросъюза ще продължи до юни 2015 г. Прочети»
Нямаше кампания без проблеми. Ситуацията в цялата страна в момента е критична
2014 година не даде и ден покой на земеделските производители Прочети»
Българските фермери разбраха, че културата е пряко зависима от климатичните условия
Капризната госпожица рапица остана с по-малко площи Прочети»
Животновъдство
Виж
Процедури
Блокирани са преговорите за избор на вносител на ваксината срещу „син език” Прочети»
Фонд „Земеделие”
Още 4 дни ще се кандидатства за нисколихвено кредитиране на ферми, извършващи директни доставки Прочети»
Статистика
За един месец замразените пилета са поевтинели с 6,3 на сто Прочети»
Пазарът във Франция поддържа средното равнище от EUR 1,158 за кг кланично тегло
ЕС: Цените на свинете за клане са стабилни Прочети»
Пчеларство
Виж
Дейност
Пчеларите привличат колеги за членство в новия обединен съюз Прочети»
Неоникотиноидите не оказвали пагубно въздействие
Кой е виновникът за масовия мор сред пчелите Прочети»
Браншовици
Шест организации създадоха Обединен български пчеларски съюз Прочети»
Мария Габриел ще ръководи работната група по пчеларство в Европейския парламент Прочети»
Обяви
Виж
Последно публикувани обяви
Приятели на farmer.bg: НАЗ /    Риболов, стръв, принадлежности /    Асоциация за развъждане на черношарената порода /    Професионална техника /    econ.bg /    Безплатен ваучер /    Градинска техника /    Книжарница /    GreenLiving.Bg /    Ловен портал БГ ЛОВ /    pchelar.net /    pchelar.com /    Национална овцевъдна асоциация /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС
Всички права запазени
FARMER.bg 2003 - 2014